Kablolar – Kablo Çeşitleri ve Özellikleri

3527
Kablolar – Kablo Çeşitleri ve Özellikleri
Kablolar – Kablo Çeşitleri ve Özellikleri

Kablolar – Kablo Çeşitleri ve Özellikleri :

Koaksiyel (Coaxial) Ethernet Kablolar :

Network sistemlerinin kuruluşu için ilk olarak Koaksiyel kablolar kullanılmıştır. Koaksiyel kablolar, bilgisayarlara çeşitli konnektörler aracılığı ile bağlanır. Bu bağlantı aparatı da BNC (Ba-yonet-Neill-Concilman) olarak adlandırılır. Bu da yalıtımlı T bağlantı fişine ve bu fiş de bilgisayar üzerindeki Network kartına bağlanır. Kablo bir adet sonlandırıcı ile sonlandırılır.
Koaksiyel kabloların network adaptörüne bağlanması ve iki kablonun birbirine eklenmesi için değişik birimler kullanılır. Bu birimler şunlardır;
BNC Kablo Konnektörü
BNC T Konnektör
BNC Barrel Konnektörü
BNC Sonlandırıcı

Twisted-Pair Kablolar

Koaksiyel kabloların veri iletimindeki yavaşlığı ve yeni gelişen ağ topolojileri sonucunda gereksinim duyulan daha gelişmiş kablolama türüdür. Yerel ağlarda kullanılır. Bu kablolar ismin-den de anlaşılabileceği gibi bir dizi iki eş bakır telden oluşurlar. Üretim şekline göre üç çeşidi, barındırdığı kablo sayısı veya tipine göre de dokuz değişik çeşidi vardır;
UTP (Unshielded Twisted-Pair) STP (Shielded Twisted-Pair) FTP (Foiled Twisted Pair)

UTP Kablo Çeşitleri Kategori :

Kategori 1/Cat 1: En basit çeşididir, genellikle apartman zili, alarm veya telefon hatlarında kullanılır.
Kategori 2/Cat 2: İlk jenerasyon network kablosudur. İlk olarak IBM tarafından kullanılmıştır, düşük bant genişliği vardır (4 MHz).
Kategori 3/Cat 3: Günümüz 4 çiftten oluşan network kablosunun ilk versiyonudur. T568-B standardında sonlandırılır. 16 MHz’lik bir frekans ile en fazla 16 Mbit/s veri transferine izin verir. Şu anda Cat 1 kablosunun yerini alarak sadece telefon kablosu olarak kullanılmaktadır. Kategori 4/Cat 4: Çok sık kullanılmaz. 20 MHz’lik bir frekansa sahiptir.
Kategori 5 – 5e /Cat 5 – 5e: En çok kullanılan network kablosu şu anda Cat5’dir. Cat5e ise Cat5’e göre biraz daha yüksek kaliteli sonuçlar vermektedir. 100 MHz link bir frekans ile 10/100/1000 lik networklerde kullanılabilir. 90 ila 110 mt arasında kullanılabilir ancak yüksek network hızı gereken yerlerde mesafenin uzun olması hızı düşüreceği için tavsiye edilmez. Kategori 6/Cat 6: Yüksek bant genişliği gerektiren Network’lerde kullanılır. 250 MHz’llk bir Frekans ile 10/100/1000 Mbit’lik networklerde yüksek veri transferi yapılmasına olanak sağlar.
Kategori 6a/Cat 6a: Gigabit network altyapılarında yoğun olarak kullanılır. 500 MHz’lik bir frekansa sahiptir.1 Gbit ve daha üzeri veri transfer edebilir.
Kategori 7/Cat 7: Ilk önceleri STP olarak üretilmiştir ancak, yüksek bant genişliği gerektiren uygu-lamalarda yoğun olarak tercih edildiğinden UTP’ye çevrilmiştir. 600 Mhzlik bir frekansa sahiptir ve Cat5 ve Cat6’dan iki kat daha hızlı bir aktarım sağlayabilir.

UTP Kablo Sonlandırma Çeşitleri :

T568A yeşil beyaz-yeşil-turuncu beyaz-mavi-mavi beyaz-turuncu-kahverengi beyaz-kahverengi UTP (Unshielded Twisted-Pair)
T5688 turuncu beyaz-turuncu-yeşil beyaz-mavi-mavi beyaz-yeşil-kahverengi beyaz-kahverengi STP (Shielded Twisted-Pair)
TS68B standardına göre turuncu beyaz-turuncu-yeşil beyaz-yeşil kablolar veri iletimi, mavi-mavi beyaz kablolar telefon hatları için, PoE kullanılıyor ise kahverengi beyaz-kahverengi PoE için ayrılmıştır.

STP (Shielded Twisted — Pair) :

UTP kablolar ile tamamen aynı özellikleri taşımaktadır. Ancak bu kabloların farkları, UTP kablolara göre daha fazla koruma sağlamalarıdır. 4 kablo çifti bir çeşit folyo ya da aluminyum ile kaplanarak etraftan gelebilecek bir elektromanyetik gürültüden içerideki kablolar. korumaktadır. Bu da, çok daha temiz bir transfer ortamı sağlayarak veri transferinin hızının artmasını sağlar. Dezavantajı ise, kablonun UTP kablolarından daha kalın olması ve fiyatının daha yüksek olmasıdır.

FTP (Foilded Twisted — Pair) :

STP kablolar ile aynı özellikleri taşırlar. 4 ayrı kablo çifti de ayrıca bir alüminyum folyo vb. Malzeme ile koruma altına alınır ve çok daha yüksek bir çevre koruması sağlanır. Bu tip kablolar, ortamda çok yüksek gerilim ile çalışan cihazlar veya çok yüksek elektromanyetik bir ortam olduğu zaman kullanılır.

Reklam